Historie om Herlev Håndbryggerlaug

Her kan du læse om Herlev Håndbryggerlaug´s historie gennem tiderne.
Historieren er fortalt af stolte medlemmer, som har været aktive i Herlev Håndbryggerlaug.

Herlev Håndbryggerlaug 50 års jubilæum 12. februar 2021

Skrevet af:
Formand. Kim Bille Christesen
Kasser Thomas Lindholm Lassen

I en kælder sort som kul, allerdybest nede. Sådan lyder en kendt gammel julesang og sådan kunne man også indlede historien om Herlev Håndbryggerlaug.

 

I forbindelse med Herlev Håndbryggerlaugs 25 års jubilæum i 1996, skrev daværende formand Preben Rolsted lidt om hvordan Herlev Håndbryggerlaug, efter et aftenskolekursus i 1970 i “vin- og ølbrygning”, efterfølgende blev stiftet den 12. februar 1971. Skriftet kan læses på foreningens hjemmeside (herlevbryg.dk).

Her vil vi forsøge at følge op på historien, idet at endnu 25 år er gået og Herlev Håndbryggerlaug i år, den 12. februar 2021, kan fejre 50 års jubilæum.

Et jubilæum, der dog ikke helt bliver, som det var tænkt, idet den planlagte reception på dagen og den efterfølgende jubilæumsfest alt sammen er aflyst. Faktisk har alle laugets aktiviteter været udsat eller aflyst siden foråret 2020, som så meget andet i disse tider på grund af Covid-19. Men der krydses fingre for, at den planlagte jubilæums-bryggeri tur med overnatning til Bryggeriet Refsvindinge i juni måned kan gennemføres, da den blev booket for to år siden, og at lauget og hele landet igen snart kan genoptage sine aktiviteter og mødes om det gode håndbryggede øl.

I en kælder sort som kul, allerdybest nede i fyrkælderen under den store skorsten på Herlev Byskole afd. ELV. holder Herlev Håndbryggerlaug til og har gjort det her siden 2001.

Herlev Håndbryggerlaug har været heldige at have egne lokaler siden starten. Ikke noget luksus, men gode lokaler med mulighed for udvikling ved egen indsats.

På den første skole, Gl. Hjortespring skole, blev en gammelt fugtig kulkælder stillet til rådighed i 1970 og med fælles hjælp og hårdt arbejde, lykkedes det de gamle bryggere at få et godt lokale op at stå og hvor lauget holdt til i 30 år.

I vores nuværende lokaler på Herlev byskole deler vi lokale med skolebetjenten, idet vi er i det gamle “kul og kedel” område hvor vi har brygområde, lager og laugslokale og skolebetjenten holder sig til “fjernvarme” området, en god løsning for alle. Specielt efter at kommunen renoverede betondækket over vores lagerlokale, så man i dag ikke behøver en paraply for at hente noget der.

De seneste år har medlemmerne ofret meget tid på at renovere lokalerne, alt sammen for egne midler og for et par år siden fik lauget et sponsorat foræret af Fonden Herlev Bladet, som skulle indgå som et tilskud til en tiltrængt renovering af køkkenet, som udover at være af ældre dato ikke overlevede en vandskade på skolen i lokalet ovenover. Med fælles hjælp og rigeligt med godt håndbrygget øl fik medlemmerne opdateret køkkenafdelingen og medlemmerne kan igen, udover det gode øl, også mødes til laugsaftener, som altid er med fællesspisning.

Siden laugets start for snart 50 år siden er der løbende sket en stor udvikling i hele brygverdenen og bestemt også i lauget. Der er mange ildsjæle og handymænd i lauget og mange ideer til, hvordan brygprocesserne hele tiden kan forbedres og medlemmerne deler ideer og erfaringer og inspiration, som resulterer i godt håndbrygget øl. Så fra at kværne korn på en kaffemølle, koge og gære på, hvad man nu kunne skaffe på daværende tidspunkt i 70’erne af gryder og ombyggede mælkejunger råder lauget i dag over et fælles bryganlæg som består at to ombyggede kipgryder, pladekøler, toptunet maltkværn, gærspande og cornelius-fustager og derudover brygger flere medlemmer også hjemme på egne anlæg.

I starten af laugets historie var mange medlemmer par og man mødtes til klubaften ugentligt og til fester i weekenden og fælles udflugter. I midten af 80’erne arrangerede lauget også sjællandsmesterskaber i vin og ølbrygning. Men også her har tiderne og familiemønstrene ændret sig, så et medlemskab i dag er personligt og vi mødes to gange om måneden til enten klubaften eller laugsaften. Flere faste traditioner i lauget holdes i hævd med gule ærter, ølsmagning, temaaftener, fællesbryg, sommerfest, udflugter med bryggeribesøg, klubmesterskab, deltagelse på Haandbryggerstanden under DØEs ølfestival, deltagelse i Herlev festuge, julebryg battle, juleafslutning med pakkespil og selvfølgelig den årlige generalforsamling som senest blev gennemført skriftligt over e-mail pga. Covid-19.

Lauget består i dag af en fornuftig størrelse medlemmer i forhold til plads og aktiviteter, på ca. 30 medlemmer, ikke kun fra Herlev, men fra det meste af Storkøbenhavn.

Medlemmerne bliver heldigvis hængende i mange år og efter 5 års medlemskab modtager man et personligt 5’års ølkrus og med det følger forpligtelsen til altid at holde sit krus rent og klar til øl og ikke mindst huske, hvor man har sat det! Efter 25 års medlemskab får man sin egen personlige krog og messingskilt med navn på til at hænge sit ølkrus på, hvilket mange medlemmer gennem årene har opnået. Tidligere fik man også en 10 års smageske som bruges til vinsmagning, men da vinfremstilling i dag ikke er et så stort emne i lauget, er denne tradition udgået.

To medlemmer, som har været med næsten fra starten, vil vi her fremhæve.

Kjeld Erlandsen som også var aftenskolelæreren inden selve stiftelsen af lauget og forfatter til flere bøger, bla. “Hjemmefremstilling af øl” og “fra frugt til vin” m.fl. i starten af 1970’erne, blev selv medlem i 1986. Vores ældste medlem Preben Pedersen, som har været medlem siden 1977 og siddet med i bestyrelsen siden 1979, heraf 33 år som laugets kasserer, men i dag i en mere afslappet rolle som suppleant. Begge er aktive medlemmer, som deler ud af gode anekdoter og røverhistorier fra gamle dage.

Foreningens formål er – og har altid været – at udvide kendskabet til fremstilling af vin og øl, ved orienterende og selskabelige møder, hvor man kan udveksle erfaringer og hygge sig. Det kan man selvsagt gøre på mange måder, men vi mener selv, at vi har fulgt med tiden og lagt et godt fundament for, at Herlev Håndbryggerlaug også kan holde et 75 og et 100-års jubilæum.

Vi er naturligvis – som alle andre foreninger – afhængige af at have aktive medlemmer og forudsætningen for det er, at vi fortsat kan tilbyde det, som har været fundamentet de første 50 år af laugets levetid. Vi har sideløbende hermed strammet op på kriterierne for at være medlem for at sikre, at der er balance mellem de forventninger, som medlemmerne med rette kan stille til foreningen og de forventninger, som foreningen kan stille til medlemmerne.

I den lidt nærmere fremtid vil vi blot se frem til, at det igen bliver muligt at mødes med andre ligesindede entusiaster udi det gode øl og få en snak over en tår godt håndbrygget øl og forhåbentlig kunne fejre lauget med maner senere på året.

 

Højt skum

Kasser Thomas Lindholm Lassen & Formand Kim Bille Christensen

Efter 30 år på Gammel Hjortespring Skole

Skrevet af:

Preben Rolsted.

Det lyder som en roman af Alexander Dumas, men musketterene kunne også lide en lille én. Nå efter næsten 30 år blev vi sagt op i vore lokaler på Gammel Hjortespring Skole. Fugten drev ned af væggene. Da vi selv skulle afmontere inventaret, fandt vi ud af grunden. Betonvæggen var revnet fra gulv til loft. Først byggede vi et nyt kølerum.(det øl vi brygger er med undergær og skal gære ved 14 grader). Da kølerummet var næsten færdigt fandt kommunen ud af at de ikke kunne tætne lokalet, så nu var vi uden lokaler. Formand Evald gjorde et kæmpe arbejde med at rende diverse myndigheder på dørene. Det skal dertil siges at kommunen var meget imødekomne, og særlig Ole Christensen var os meget behjælpelig, og til sidst fik vi vore nye lokaler.

 

Nye Lokaler

Det er sjovt at tænke på, at vi forlod en varmecentral i form af en skole og kom til en ny. Der er den fordel. Vi har et kæmpe vartegn i form af en skorsten. Kommunen var så venlig at hjælpe os med et tilskud til vore flytteomkostninger, blandt andet skulle der laves en del vvs. arbejde. Herlev Bladet havde jubilæum og vi søgte et legat til at lave et ”Åbent Hus” arrangement. Vi fik 4000 kr. og det er vi meget taknemmelige for. Alle medlemmer gav en hånd med til at bygge nyt kølerum for tredje gang. Der blev malet fra gulv til loft, og nyt gulv blev der lagt.

Åbent hus

Vort åbenthus arrangement var en stor succes der kom ca. 60 mennesker og de fik frikadeller og kartoffel Salat og en lille en til halsen.

Sjællandsmesterskabet 2001 og 2002

Ved Sjællandsmesterskabet i rødvin 2000, der blev afholdt af Stærebyens Bryggerklub i nogle lokaler på Tomsgårdsvej. Blev Herlev Håndbryggerlaug Sjællandsmestre, det var Bent der vandt. Han kom på knallert så han måtte ringe hjem efter Jytte for at få kørt tønder og blomsterdekoration hjem.

I marts 2002 skulle vi så afholde Sjællandsmesterskab

Preben Pedersen gjorde et stort arbejde med at lave situationsrapport og uddelegere hvad hver enkelt skulle lave.

Evald fik sit hyr med at finde sponsorer til at abonnere i den tryksag som vi skulle have trykt eller give noget mershingdice. Når de handlende var lidt uvillige kom Evald med det argument at bladet ville blive taget frem utallige gange for at blive studeret. Jan og Anne Margrethe havde fået til opgave hyre under holdningen. Det blev et brandmandsorkester og Cirkus Panik, som var dygtige og meget morsomme. I baren blev der solgt masser af fadøl, blandt andet havde vi fået et par ankre sneøl og de blev hurtigt udsolgt. Af drinks mange drinks ved navn af brandbil og brandbil med udrykning. Opskriften kom Jan med han er brandmand.

Vi havde regnet med at festen kunne afholdes i aulaen på Elverhøjen Skole, men efter opmåling kunne vi konstatere at der kun kunne være 150 personer og der kom 230.så vi måtte ud for at finde nye lokaler

Det blev på Engskolen men disse var ikke egnede særlig godt da det er langt og smalt og kun egnede til at spille banko i.

Vinderen blev Erik Jensen fra Hjortegårdens Bryggerlaug også fra Herlev. Festen gav et pænt overskud, så på en laugsaften drøftede vi hvad pengene skulle bruges til.

Formanden mente at alle pengene ikke skulle brændes af på en gang.

Tur til Polen

Vi blev enige om at tage tur til Polen med Polensfærgen. Det blev en pragtfuld tur, hvor mange købte ”læderjakker” og vindjakker Rejsen sluttede i Polen med en dejlig 4 retters menu med adskillige flasker vin til. Det var på et af de fineste badehoteller.

 

DM i ølbrygning

På ølskuet i Valbyhallen i 2003 blev der afholdt uofficielt mesterskab i forskellige ølsorter. Bent deltog med Stout og Evald med Lys Pilsner. Evald fik guldmedalje for bedste lyse pilsner, så i 2004 skal vi prøve at deltage i flere kategorier. På det sidste er vort øl blevet bedre det skyldes nok bedre malt.

Preben Rolsted

Håndbryggerlaug 25års jubilæum 12. februar 1996

Skrevet af:
Preben Rolsted

Sådan startede det

I anledning af Herlev Håndbryggerlaug’s 25 års Jubilæum, vil jeg her efter bedste evne prøve at give en orientering, som jeg husker det.

Det hele begyndte i efteråret 1970, da jeg meldte mig til et 3 måneders aftenkursus i vin- og ølbrygning. Dette foregik i skolekøkkenet på Herlev skole. Det var meget populært i de dage, det må det jo have været, da der havde meldt sig over 50 personer, så vi blev delt i 2 hold.

Læreren var Kjeld Erlandsen, som også dengang, var en mester ud i faget.

Efter 12 gange var det slut på Herlev skole. Vi holdt afslutning på skolen med smagsprøver på det vi havde nået at få færdigt.

Kjeld Erlandsen havde luftet tanken. om en klub. hvor vi kunne dyrke vores hobby, og der blev nedsat et udvalg. som skulle finde lokaler og komme med oplæg til love. Udvalget bestod af Mogens Brandt, Vagn Bidstrup. Knud Schüssler, Vagn Scharling og undertegnede Preben Rolsted. Vi 5 blev også valgt til den første bestyrelse ved den stiftende general forsamling den 12 feb. 1971 i Herlev Hallen. Vi brugte dog ikke hallen, men et af mødelokalerne.

Lokalet

Vi undersøgte om muligheden for at leje lokaler, men da vi hørte priserne, droppede vi hurtigt det. Så var der jo kun kommunen tilbage. Arne Wichmann, som jeg kendte, var ansat på kommunens skolekontor, og ham snakkede jeg med, om der skulle være et lokale på en skole. Efter et par uger kom han og fortalte, at han havde snakket med skolebetjent Oskar Knudsen på Hjortespring skole. Der var en gammel kulkælder, der ikke var brug for, da man gik over til olie. Der havde godt nok ikke været kul i den, men den havde stået tom i over tyve år og fugten drev ned af væggene. Men det var lige hvad vi kunne bruge, og der blev arrangeret et møde med borgmester Ib Juul. Han udbad sig betænkningstid til lige at undersøge sagen.

Efter ca. 1 uges tid fik vi lov til at låne kælderen indtil sommerferien. Herefter skulle vi søge hvert år, om lov til at benytte kælderen for et år ad gangen. Vi må have opført os ordentligt, da vi nu har været der i 25 år.

 

Øllet

Allerede den første sommer, fandt vi ud af, at vi ikke kunne lave ordentligt øl, uden kølerum. Vi fik fat i et køleanlæg.

Finn Rasmussen skaffede senere et større og bedre, som blev installeret.

I de første år eksperimenterede vi meget med øl, lavet på den rigtige måde, dvs. af byg, som vi mæskede og kogte med humle i 1-2 timer. For at illustrere at vi virkelig startede fra bunden, kan jeg fortælle jer at et af vore medlemmer selv dyrkede den rigtige maltbyg til os. Det var Holger Andersen, som havde gården, der lå lige ved siden af skolen. Vi havde lavet et skab til at spire byggen i, så den blev til råmalt, og så kunne der sættes en blæser til, som tørrede malten. Så skulle den males. Til det købte vi en gammel kaffemølle. Det viste sig senere at det ikke var en god ide, da den malede malten for fint, vi havde problemer med smagen på øllet, da det fik stråsmag og vi mener i dag, at det skyldtes at vi malede malten for fint. Bryggerierne maler ikke malten, men valser den, så skallen faktisk er hel.

Vi troede i starten, at det var spirerne og rødderne fra spiringen, der gav “stråsmag”. Hvordan fjerner man så den? Jo man går udenfor en dag det blæser, og hælder råmalten fra kar til kar, vinden blæser spirer og rødder væk, så det kun er de hele korn, der rammer ned i baljen.

Vi har for mange år siden, opgivet denne måde at lave øl på. Resultaterne stod ikke mål med indsatsen. De var for svingende, for at sige det mildt. Vi bruger i dag udelukkende maltekstrakt. Det giver mere ensartet resultat. Det tyder på at vi skal tilbage til igen at bruge råmalt. Men nu kan vi købe den færdig så nu skal den bare valses og mæskes.

Udflugter

Oktober 1971 var vi så på udflugt til Store Bælts kyst, for at plukke slåen. Det var Kjeld Erlandsen’s familie, der havde en kæmpe strandgrund, som var fyldt med slåenbuske og andet. Det var en god tur og den blev gentaget i flere år derefter. Af andre ture kan jeg især huske, vores æbleplukketure. De gik til forskellige nedlagte æbleplantager. Med stiger, kasser, baljer, varebil og trailer. Der blev rystet og plukket æbler, jeg mener vi var oppe på 2 tons på et år.

Til at forarbejde de store masser købte vi en kværn og en presse. De var begge hånddrevne, så vi fik megen motion i de år. Senere kom der motor på kværnen. Pressen er stadig med håndkraft.

Der var også en tur til Stevns, hvor vi plukkede kirsebær.

 

Aktiviteter

Et år skaffede et medlem, Anker Åkjær billige druer fra Grøntorvet, 1 kr. pr kg. Det var billigt også dengang. Det var før vi købte pressen, så vi brugte gammeldags metode til at knuse druerne. Af med sko og strømper, og husk så at vaske fødderne i hvert fald bagefter.

Puck var en meget aktiv formand, med mange ideer om at samarbejde med andre klubber. Vi indkaldte til en konkurrence i vinbrygning, det er det der senere blev til Sjællandsmesterskabet. Det har været en stor succes. Vi har været oppe på over 500 mennesker, og med over 40 vine, der skulle bedømmes.

Hver klub må højst stille med 2 vine, Så der har været mindst 20 klubber med.

Det var også i Pucks tid vi havde en foredragsholder, til at fortælle os om det vi gik og lavede var rigtigt.

Brygmester Mogens Hansen fra Harboe, fortalte om øl. Der var én som fortalte om vore smagssanser, samt Kjeld Erlandsen, som flere gange har fortalt om vin og øl, tilsmagning og andet. Kjeld har skrevet flere bøger om øl og vinbrygning. Læs dem, de kan stærkt anbefales.

Festerne

Vi har haft en del fester igennem årene. De første år havde vi op til 4 fester om året, men i de sidste er det kun blevet til et par om året.

To gange har vi holdt karneval, begge gange med stor succes.

Fast tradition er gløgg og pakkefest i december. Alle medbringer en pakke, værdi ca. 30. kr. Og disse bliver solgt på auktion. At vi så kan sælge sådan én pakke til op mod 120 kr. kan kun skyldes den gode gløgg.

 

Sjællandsmesterskab

I Sjællandsmesterskabet, som vi jo selv startede, fik Finn Rasmussen i 1986 en 1. plads i hvidvin.

Finn var ikke med til Sjællandsmesterskabet, så der skulle ringes 2 gange til ham for han troede det var gas, at han havde vundet.

Da Sjællandsmesterskabet bliver afholdt af den vindende klub, skulle vi så holde Sjællandsmesterskabet i 1987.

Det var et stort arbejde, at få det hele til at lykkes, især når man ikke har prøvet det før.

Sekretariat

Den 15. juni 1988 havde Gundsø indkaldt til møde på vores opfordring, med henblik på at starte et sekretariat. Ideen med dette var, at have alle klubadresser samlet er sted, så man kunne komme i forbindelse med andre klubber. Vi havde lige haft problemet da vi skulle indkalde til Sjællandsmesterskabet

Preben Rolsted